Standard Oil – aikansa suurin öljy-yhtiö

Standard Oil -yhtiön logo. (Kuva: wvpublic.org)

Yhdysvaltalainen öljy-yhtiö Standard Oil on iso osa öljyteollisuuden historiaa. Sen perusti John D. Rockefeller kumppaneineen virallisesti vuonna 1870 Clevelandissa, Ohion osavaltiossa. Väestönkasvun ja öljylamppujen suosion myötä öljynkäyttö lisääntyi, ja esimerkiksi autot ja lentokoneet nostivat kysynnän moninkertaiseksi.

Muutamassa vuodessa Standard Oil onnistui hankkimaan omistukseensa lähes kaikki öljynjalostamot Clevelandissa. Yhtiö jalosti valtavia määriä öljyä päivittäin, ja liiketoimintaa tehostettiin monin keinoin. Yhtiö omisti jalostamojen lisäksi esimerkiksi erilaisia öljynkuljetusvälineitä, varastoja Pennsylvian öljykentillä ja New Yorkissa, öljytynnyreitä valmistavan tehtaan ja metsää puutavaran hankkimiseen. Koska yhtiön jakelukoneisto oli sen omassa omistuksessa, se pystyi leikkaamaan hintoja ja nujertamaan kilpailijansa. Standard Oil laajensi toimintaansa jatkuvasti ostamalla konkurssin tehneitä yhtiöitä.

Bisnes kukoisti, ja vuonna 1882 kaikki toimijat liitettiin yhteen perustamalla yhtiö nimeltä Standard Oil Trust. Sen alkupääoma oli 70 miljoonaa dollaria. Nopeasti yhtiöstä tuli alansa suurin, mutta samalla sen epäsuosio kasvoi. Standard Oil yritti pakottaa kaikki, pienimmätkin lamppuöljyä myyvät sekatavarakaupat tarjoamaan valikoimissaan ainoastaan heidän tuotteitaan.

Paitsi että Rockefeller työskenteli öljy-yhtiönsä johdossa, hän omisti lisäksi esimerkiksi rautakaivoksia ja sahoja sekä sijoitti rahaa moniin eri aloilla toimiviin yrityksiin. Vaikka mies oli Standard Oilin toimitusjohtajana vuoteen 1911 asti, hän jäi eläkkeelle aktiivisesta johtajuudesta vuonna 1896. Rockefeller ei ikinä julkistanut eläköitymistään, vaan pysyi yhtiön nimellisenä toimitusjohtajana John Archboldin hoitaessa tehtävää virallisesti.

Nuori Lady Essolla, Norjassa.

Vuonna 1911 Yhdysvaltojen korkein oikeus katsoi Standard Oil Trust -yhtiön monopoliaseman olevan haitallinen öljymarkkinoille, ja määräsi sen hajotettavaksi. Yhtiö pilkottiin yli kolmeenkymmeneen osaan.

John D. Rockefeller on yksi maailmanhistorian rikkaimpia ihmisiä. Öljyalalta vetäytymisen jälkeen mies teki suuria lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Hänen rahojensa avulla perustettiin esimerkiksi Chicagon yliopisto ja Rockefellerin säätiö, joka keskittyy lääketieteelliseen tutkimukseen.

Rockefellerin perustaman yhtiön tunnetuimpia seuraajia ovat Mobil ja Esso, joista jälkimmäisen nimi muodostuu Standard Oil -yhtiön alkukirjaimista.

Lähteet: pbs.org, buyandhold.com, scripophily.net, exxonmobil.com

TARVITSETKO ÖLJYNVAIHTOA?

Kilpailuta öljynvaihto tästä --> 

KATSO PALJONKO AUTOSI ÖLJYNVAIHTO MAKSAA?

Katso öljynvaihdon hinnat --> 

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.