Renkaiden vaihto

Tarvitsetko palvelua Renkaiden vaihto?

Vastaanota tarjouksia Renkaiden vaihdosta

Kilpailuta sopiva rengasliike helpommin


Jätä tarjouspyyntö rengasliikkeille tästä

Yli 100 miljoonaa euroa tarjouksia välitetty


Lisää tietoa aiheesta renkaiden vaihto


Turvallisuus

Auton renkaiden täytyy olla hyväkuntoiset, jotta ajoneuvolla voidaan ajaa turvallisesti. Renkaat asennetaan vanteelle, joten on myös tärkeää huolehtia vanteiden kunnosta. Huonot vanteet voivat esimerkiksi olla kierot tai epätasapainossa, jolloin ajoneuvo alkaa ravistaa. Vanteiden epätasapaino on kuitenkin helposti korjattavissa vanteisiin asennattavilla pienillä painoilla. 

Vaihtamisen pakollisuus

Suomessa renkaat tulee vaihtaa kaksi kertaa vuoden aikana. Ennen talvea autoon asennetaan nasta- tai kitkarenkaat – kitkarenkailla voi ajaa myös kesällä, mutta se ei ole suositeltavaa – ja kesäksi autoon täytyy vaihtaa kesärenkaat. Kitkarenkaat kuluvat kesällä nopeammin kuin tavalliset kesärenkaat, eivätkä ne tarjoa yhtä hyvää turvallisuutta märissä olosuhteissa lämpimällä kelillä.

Suomessa

 • Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun
 • Nastarenkaita saa käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun viimeiseen päivään asti, mutta sään vaatiessa myös muina ajankohtina. 
 • Kesärenkaita tulee käyttää muina aikoina.

Mitä renkaiden vaihdossa tehdään?

Renkaan vaihdolla yleensä tarkoitetaan, kun esimerkiksi talvirenkaat vaihdetaan kesärenkaisiin, mutta rengastöihin kuuluu myös renkaan asennus vanteelle. Rengas kannattaa asennuttaa vanteelle ammattilaisella, jotta rengas tulee asennettua oikein. Renkaat voi kuitenkin vaihtaa itse, jos vanhat renkaat ovat vielä ajokuntoiset. Edellisvuonna olleet takarenkaat kannattaa asentaa eteen ja eturenkaat taakse, jotta renkaat kuluisivat tasaisemmin ja niiden käyttöikä olisi pidempi. Jos vuodessa ajaa useita kymmeniätuhansia kilometrejä, kannattaa jossain vaiheessa vuotta vaihtaa takarenkaat eteen ja eturenkaat taakse.

Miten vaihdan renkaat itse?

Renkaiden vaihto on melko yksinkertainen työ, jonka voi suorittaa myös itse.

 1. Auto tulee ajaa tasaiselle alustalle, jotta auto olisi turvallinen nostaa tunkin varaan. 
 2. Käsijarru tulee kytkeä päälle ja vaihde on jätettävä päälle, jotta renkaat eivät pääsisi pyörimään pultteja irroittaessa. 
 3. Tämän jälkeen tunkille etsitään auton alustasta sopiva kohta, josta auto on turvallinen nostaa ylös. Tunkille sopiva kohta on yleensä jotenkin merkitty alustaan ja se löytyy muutaman kymmenen sentin päästä renkaasta. Vanteiden pultteja on hyvä alustavasti aukaista kun auto on maassa, jotta voidaan käyttää tarpeeksi suurta voimaa.
 4. Kun pultteja on hieman löysätty, voidaan tunkin avulla nostaa irroitettava rengas ilmaan. Pultit irroitetaan yksi kerrallaan, jonka jälkeen rengas voidaan irroittaa. Joskus rengas voi olla hieman tiukemmin kiinni, mutta irtoaa kuitenkin kun sitä hieman koputtelee ja heiluttaa. 
 5. Kun rengas on irti, voidaan se laittaa sivuun, esimerkiksi rengaspussiin talvi- tai kesäsäilöntää varten. 
 6. Seuraavaksi olisi hyvä tarkistaa silmämääräisesti jarrujen ja jarruletkujen kunto. Jos kaikki on kunnossa, voidaan vaihtorengas laittaa paikalleen. 
 7. Pultteja kiinnittäessä tulee pultit kiristää niin sanotusti ristiin. Esimerkiksi viisipulttisessa ajoneuvossa ensimmäisenä kiristetään hieman ylintä pulttia, jonka jälkeen alhaalla olevaa ja näin jatketaan, kunnes jokainen pultti on kiristetty kohtuullisella voimalla.
 8. Pulttien alustavan kiristyksen jälkeen auto voidaan laskea maahan tunkin avulla ja suorittaa pulttien lopullinen kiristys momenttiin, jos käytössä on momenttiavain. Jos momenttiavainta ei ole, kiristetään pultit kohtuullisella voimalla. Edellä mainitut toimenpiteet suoritetaan jokaisen renkaan kohdalla samalla tavalla. 
 9. Kun jokainen rengas on vaihdettu, on hyvä tarkistaa rengaspaineet. Oikea rengaspaine parantaa ajettavuutta sekä renkaan elinikää. Pultteja olisi hyvä jälkikiristää viimeistään 200 kilometrin ajamisen jälkeen.

AutoJerryn vinkki mukavampaan vaihtamiseen:
Voit käyttää esimerkiksi rullaluisteluun tarkoitettuja polvisuojia, jolloin asfaltilla rymyäminen on huomattavasti miellyttävämpää.


Aloita huoltoliikkeiden vertailu tästä


Asiakkaiden tarjouspyyntöjä

Jätä tarjouspyyntö ja vastaanota alueesi tarjoukset

Kilpailuta huoltosi tästä

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.