Chitty Chitty Bang Bang – auto joka oli oikeasti olemassa

Chitty Chitty Bang Bang on Bond-kirjailijana tunnetun Ian Flemingin vuonna 1964 julkaistu lastenkirja, jossa komentaja Pott ostaa perheelleen vanhan kilpa-auton. Perheen yllätykseksi auto osaa ajatella, uida ja jopa lentää. Harva kuitenkaan tietää, mistä Fleming sai inspiraationsa ihmeellisen kilpa-auton tarinaan..  

1920- ja 1930-luvulla ensimmäisen maailmansodan lentokoneiden ylijäämämoottorit keksittiin asentaa kilpa-autoihin. Kevyet ja tehokkailla moottoreilla varustetut autot olivat täydellisiä nopeusennätyksien rikkomiseen, mutta turvallisia ne eivät olleet. Kapearenkaiset ja normaaleilla jarruilla varustetut autot olivat varsinaisia kuolemanloukkoja – rattiin uskaltautuneen täytyi olla joko hullu tai äärimmäisen rohkea. Näistä autoista polveutui myös aito ja alkuperäinen Chitty Chitty Bang Bang.

1920-luvun alussa moottoriurheilu oli vielä uusi ja jännittävä laji. Nuori koulupoika, Ian Fleming, ihaili kovaäänisiä ja tehokkaita kilpa-autoja. Hän ei vielä tiennyt, että vuosia myöhemmin eräs hurjapäinen kuski autoineen innostaisi häntä kirjoittamaan lastenkirjan.
Tämä kuski oli Count Louis Zborowski, omalaatuinen miljonääri. Hänen isänsä oli kilpa-ajaja, joka menehtyi autokilpailussa saamiinsa vammoihin Nizzassa. Äitinsä Zborowski menetti ollessaan kuusitoistavuotias. Saamillaan perintörahoilla hän vietti villiä poikamieselämää suurilla tiluksillaan. Lisäksi Zborowski keräsi vaikuttavan kokoelman englantilaisia autoja, johon kuuluivat myös Chitty Bang Bang ja Chitty Chitty Bang Bang.

Älkää ikinä kieltäytykö seikkailuista. Jos kieltäydytte, elätte todella tylsää elämää

Zborowskin kuoleman jälkeen Fleming törmäsi sattumalta mieheen, joka ajoi Zborowskin entisöityä autoa. Juttutuokion aikana Flemingille paljastui auton ja sen entisen omistajan elämänvaiheet. Kerrotaan, että tämä kohtaamisen jälkeen kirjailija päätti kirjoittaa tarinan ihmeautosta.

Flemingin kirjassa komentaja Pott antaa lapsilleen ohjeen: "Älkää ikinä kieltäytykö seikkailuista. Jos kieltäydytte, elätte todella tylsää elämää”. Juuri tämä ajatus kuvastaa hyvin Count Louis Zborowskin elämää!

Lähteet: Sunday Express, World's Fastest Cars


Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.