Nastat vai kitkat? 

Syksyn kahvipöytäkeskusteluiden kestoaihe on täällä taas eli valitako nasta- vai kitkarenkaat.

Talvirenkaat ovat kehittyneet vuosien saatossa ja eroavaisuudet nastojen ja kitkojen välillä ovat kaventuneet. Yleistäminen, kitkat vastaan nastat, alkaa olemaan haastavaa, koska molempien rengastyyppien huippumallit pärjäävät testeissä lähes kauttaaltaan tasaväkisesti. Mutta yksi on ja pitää, jäisellä tienpinnalla nastat ovat edelleen kunkut. Nastarenkaisiin on päätynyt noin 80% autoilijoista, eli selvä enemmistö Suomalaisista autoilijoista luottaa nastoihin.

Kitkarenkaiden vahvuudet tulevat tyypillisesti esille kuivalla, märällä tai sohjossa ajettaessa. Myös rengasmelu kitkarenkaissa on pienempi. Muissa Pohjoismaissa, joissa on leudommat talvet, kitkojen osuus onkin noin 40%.

Miten sitten valita?

Jos asut Varsinais-Suomessa tai muualla Etelä-Suomessa voit harkita kitkarenkaita, ja erityisesti silloin, jos ajat vain kantakaupungissa tai vilkkailla suolatuilla teillä. Jos kuitenkin käyt talven aikana pohjoisempana tai ajat syrjäisemmillä teillä, niin nastarengas on todennäköisesti edelleen fiksumpi valinta, jotta jää ei pääse yllättämään. Uuden lain mukainen pidempi talvirenkaiden käyttöaika saattaa tosin lisätä kitkarenkaiden kysyntää, jos autoilijat eivät halua ajaa viiden kuukauden ajan talvirenkailla.

Liikenteenturvallisusvirasto Trafi määrittää, että talvirenkaita tulee käyttää 1.11-31.3. välisenä aikana jos sää tai keli sitä edellyttää. Toisaalta lain mukaan nastarenkaita saa käyttää koko tämän ajan, vaikka keli olisi välillä kesäisempi. Talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys on hyvä olla vähintään 5 mm, ja minimissään 3 mm. Hinnat uusille talvirenkaille alkavat n. 200 eurosta riippuen renkaan mallista ja koosta. Isoimmat mallit voivat maksaa reilusti yli tuhat euroa.

Tieliikennelaki 2020

Kesäkuussa 2020 tuli voimaan nykyinen tieliikennelaki, jonka mukaan talvirenkaita on siis käytettävä marras–maaliskuussa. Eli talvirengaspakko piteni yhdellä kuukaudella sekä syksyllä, että keväällä, kun keli sitä vaatii.

Tarkista hinnat

Saman merkkiset ja saman kokoiset nasta- ja kitkarenkaat ovat suunnilleen saman hintaisia. Toisaalta eri merkkien välillä hintaeroa talvirenkaille voi kertyä kymmeniä prosentteja ja satoja euroja.

Vertaile alueesi rengasliikkeiden parhaat tarjoukset AutoJerryn kautta:

Kilpailuta uudet talvirenkaat >>

Z4

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.