Naisenergiaa – menestyneitä naiskuskeja kautta historian

Autourheilun maailmassa naisia on totuttu näkemään lähinnä varikkoalueen puolella. Nämä kymmenen naista ovat kuitenkin todistaneet sen, että sukupuoli ei ole este menestyksekkäälle uralle moottoriurheilun parissa.  

Yhdysvaltalainen Denise McCluggage oli paitsi menestynyt journalisti, myös taitava kilpa-ajaja. Hän kisasi aikansa menestyneimpien mieskuskien kanssa, ja voitti esimerkiksi Monte Carlon rallissa oman sarjansa Ford Falconillaan vuonna 1964.
 

 

Hellé Nice on yksi todellisista naismoottoriurheilun pioneereista. Ranskasta kotoisin oleva nainen ajoi vuonna 1929 naisten nopeusennätyksen Omega-six -autolla, ja useiden mäkiajojen ja rallikisojen jälkeen nainen kilpaili Bugatti-autollaan viidessä suuressa Grand Prix -kisassa. Myöhemmin Nice ajoi Alfa Romeolla, kunnes joutui pahaan onnettomuuteen vuonna 1936.
 

 

Saksalainen ammattikuski Sabine Schmitz on saanut lisänimekseen “maailman nopein taksikuski”, sillä myös taksikuskina työskennellyt nainen on sekä kisannut että ajanut näytösluonteisesti Nürburgringin moottoriradalla. Nainen on ajanut sekä BMW- että Porsche-talleille ja esiintynyt Top Gear -televisiosarjassa.
 

 

Menestyksekkään F1-kuljettaja Stirling Mossin sisko Pat Moss ajoi myös rallia menestyksekkäästi 1950- ja 1960-luvulla. Hän voitti Sestrieren rallin vuonna 1968 sekä viisi Euroopan naisten mestaruuskilpailua. Moss oli naimisissa ruotsalaisen rallikuski Erik Carlssonin kanssa.
 

 

Vuonna 1988 syntynyt Courtney Force on kiihdytysautoilija, kuten myös hänen isänsä ja isosiskonsa. Yhdysvaltalaisnainen voitti ensimmäisen kisansa 21-vuotiaana kiihdytysajojen Top Alcohol Dragster -luokassa, ja hänen uransa jatkuu edelleen!

 

 

Saksalainen Jutta Kleinschmidt voitti ensimmäisenä naiskuskina Dakarin erittäin rankkana pidetyn erämaarallin vuonna 2001 Mitsubishin tallissa. Kleinschimidt teki historiaa jo vuonna 1997, kun hän oli ensimmäinen Dakarin rallissa osuuden voittanut nainen.
 

 

Ranskalainen Marie-Claude Charmasson ajoi sekä pienillä ralliautoilla Monte Carlossa että isommilla Chevrolet-autoilla Le Mansin kisoissa, joista hän saavutti kaksi luokkavoittoa.

 

Yhdysvalloista kotoisin oleva Lyn St. James on yksi niistä seitsemästä naisesta, jotka ovat osallistuneet legendaariseen Indiapolis 500 -moottoriurheilutapahtumaan. Hänellä on myös kaksi voittoa Daytonan 24 tunnin ajosta, voitto 12 tunnin Sebringin ajosta, ja hän on osallistunut kahdesti Le Mansin 24 tunnin ajoon.
 

 

Vuonna 1975 kiihdytysautoilija Shirley Muldowney valittiin ensimmäisenä naisena 10 hengen Auto Racing All-American Teamin jäseneksi. Yhdysvaltalainen nainen saavutti urallaan paljon ja voitti esimerkiksi NHRA Winston world points -mestaruuden, jota pidetään kiihdytysautoilun arvostetuimpana tittelinä.
 

 

Italialainen Lella Lombardi kilpaili Formula 1 -sarjassa vuosina 1974–1976. Hän on edelleen ainoa naiskuski, joka on yltänyt pistesijalle Formula 1 -sarjan MM-osakilpailussa. Lombardi sijoittui kuudenneksi Espanjan Grand Prix -kisassa vuonna 1975. Lombard sai puolikkaan pisteen, sillä kisa keskeytettiin onnettomuuden takia ja kaikki pisteet puolitettiin.

 

Lähteet ja kuvat: jalopnik, roadandtravel, bbc, grandprix247


OSALLISTU JA VOITA 100 € lahjakortti omalle lähikorjaamolle!

Kommentoimalla tätä esittelyä vähintään kolmella sanalla olet mukana arvonnassa. Kommentin on toki oltava positiivinen. Ja muistathan valita alla "Julkaise myös Facebookissa"! Ja kun kilpaillaan pitäähän ne säännöt olla. Voit niitä lueskella tästä. :)

 

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.