Asiaa renkaista osa 1

Renkaiden eri merkinnät

Olet joskus saattanut miettiä, mitä autosi renkaan kyljessä oleva teksti 225/45 R17 tarkoittaa. Kyseessä on yksinkertaisesti renkaan koko. Jotta numerot aukeaisivat vähän paremmin, niin pitää tietää, mitä mikin numero kertoo. Ensimmäinen luku kertoo renkaan leveyden millimetreissä. Toinen luku kertoo renkaan profiilisuhteen, eli esimerkiksi luku 45 kertoo renkaan olevan korkeudeltaan 45% poikkileikkausleveydestä. Yksinkertaisemmin sanottuna iso luku tarkoittaa sivusta päin katsottuna korkeaa rengasta ja pieni luku tarkoittaa matalaa rengasta. Kirjaimella tarkoitetaan renkaan rakennetta, R tarkoittaa radial, eli vyörengas. Tämä on yleisin renkaan rakenteen tyyppi nykyaikaisissa autoissa. Kirjaimen jälkeen oleva luku tarkoittaa vanteen halkaisijaa tuumissa. Uusia renkaita hankkiessasi sinun tarvitsee käytännössä ilmoittaa vain sopiva koko ja yleensä autosi merkki ja malli, esimerkiksi 195/65 R15 ja tämän perusteella korjaamo voi tarjota oikeita renkaita autoosi.

Muut merkinnät

Muita renkaan merkintöjä ovat muun muassa kuormitusluokka, eli load index. Kuormitusluokka ilmoitetaan esimerkiksi renkaan koon yhteydessä näin: 195/65R15 86. Luku 86 tässä esimerkiksi tarkoittaa 530kg kantavuutta. Yhden renkaan onkin kannettava vähintään neljäsosa auton massasta, tai vähintään puolet akselimassasta, jos akselimassa on merkitty rekisteriotteeseen. Kuormitusluokan luvun perässä on yleensä vielä kirjain, esimerkiksi V, joka kertoo renkaan nopeusluokan, eli renkaalle tarkoitetun maksiminopeuden. V tarkoittaisi, että renkaan maksiminopeus on 240 km/h. Kantavuudet ja nopeusluokat on vastaavasti taulukoitu siten, että tiettyä kirjainta vastaa tietty nopeusluokka ja tiettyä lukua vastaa tietty kantavuus.

Talvirenkaissa on myös merkintä M+S (mud + snow). Tämä merkintä kertoo, että rengas on talvirengas, olipa kyseessä sitten kitka- tai nastarengas. Neuvomme on kuitenkin suhtautua varauksella esimerkiksi tuontiauton mukana tulleisiin renkaisiin, joiden kyljestä M+S merkintä löytyy, sillä kyseiset ”talvirenkaat” ovat useimmiten suunniteltu esimerkiksi Etelä- tai Keski-Euroopan talvea varten, eivätkä ne ole kovin hyvä vaihtoehto Suomen koviin pakkasiin tai jäisille pinnoille…

Valmistusajankohta

Muista merkintöjä renkaassa on esimerkiksi valmistusajankohta, nelinumeroinen luku, esimerkiksi muotoa 4112. Renkaat on tällöin valmistettu viikolla 41 vuonna 2012. Valmistusajankohta on tärkeä siinä mielessä, että vaikket ajaisikaan autollasi vuosittain kovin paljoa, niin myös aika huonontaa renkaita. Kumi kovettuu talvirenkaissa ja esimerkiksi kitkarenkaat saattavat kovettumisen myötä muuttua todella liukkaiksi. Olisikin suositeltavaa uusia myös vähälle ajolle joutuvat renkaat säännöllisesti, viimeistään 10 vuoden välein kesärenkaissa ja 6 vuoden talvirenkaissa.

Lisäksi renkaasta voi löytyä dot –merkintä, jonka perässä olevat numerot kertovat tuotantolaitoksen koodin ja esimerkiksi mittakoodin, mutta nämä luvut eivät ole kovinkaan oleellisia tavallisen autoilijan kannalta.

NYT MYÖS UUDET RENKAAT AUTOJERRYSTÄ!

PYYDÄ TARJOUS RENKAISTA

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.