Öljynvaihdon ABC osa E

0W-40, 5W-30, paksuus kohdalleen!

Tavanomaiset auton moottoreissa käytettävät öljyt ovat ns. moniasteöljyjä. Moniasteöljyt sopivat käytettäväksi useaan eri lämpötilaan ja ovat siksi oivallinen valinta auton moottoriöljyksi. Öljyn laatua mitataan monella eri asteikolla ja yksi niistä on SAE -luokitus. SAE, eli society of automotive engineers, määrittelee viskositeettiluokituksessaan öljylle viskositeetin, eli jäykkyyden kahdessa eri lämpötilassa, eli kylmässä ja kuumassa. Oletkin saattanut mietiskellä öljyä ostaessasi, että mitä numerokirjainyhdistelmä 5W-40 tai esimerkiksi 10W-30 tarkoittaa.

Mitä pienempi on ensimmäinen luku, sitä notkeampaa öljy on kylmässä.

Ensimmäinen luku tarkoittaa öljyn jäykkyyttä kylmässä ja sen perässä on kirjain w, eli winter. Toinen luku kertoo jäykkyyden normaalissa käyttölämmössä. Mitä pienempi on ensimmäinen luku, sitä notkeampaa öljy on kylmässä.

Viskositeettiarvoa voidaan käyttää vertailtaessa öljyjen paremmuutta keskenään. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että laajemmalla viskositeettiluvulla varustettu öljy on parempaa kuin pienemmällä varustettu. Tässäkin on otettava kuitenkin huomioon se, ettei halvin ole aina parasta. Laadukas suppealla viskositeettiarvolla varustettu öljy voi olla paremmin voitelevaa kuin marketin halvin laajalla viskositeettiarvolla varustettu öljy.

Käytännössä siis Suomen talvisissa olosuhteissa tärkein on ensimmäinen luku. 0W alkuinen viskositeetti tarkoittaa öljyä, joka on pumpattavissa kylmänä vielä -40 celsiusasteessa. 5W on pumpattavissa vielä -35 celsiusasteessa, 10W vielä -30 asteessa jne. Pumpattavuus tarkoittaa sitä, kykeneekö auton öljypumppu pumppaamaan öljyä moottoriin. Jos moottorissasi on siis liian jäykkää öljyä, ei pumppu kykene pumppaamaan sitä ja moottori voi vaurioitua kylmäkäynnistyksessä. Jälkimmäinen luku, eli ns. kesäluokitus on parempi, mitä suurempi se on. Mitä suurempi kesäluokituksen arvo on, sitä paksumpi on moottoria kulumiselta suojaava öljykalvo. Muista siis valita öljysi oikein!

Suomen talvisissa olosuhteissa tärkein on ensimmäinen luku.

TARVITSETKO ÖLJYNVAIHTOA?

Kilpailuta öljynvaihto tästä --> 

KATSO PALJONKO AUTOSI ÖLJYNVAIHTO MAKSAA?

Katso öljynvaihdon hinnat --> 

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.