Öljynvaihdon ABC osa F

Öljyyn liittyviä salaperäisyyksiä

Auton moottoriöljyt ja muutkin moottoriöljyt herättävät aina keskustelua autoistaan kiinnostuneiden autoilijoiden kesken. Öljyistä on paljon mielipiteitä ja tiukkoja näkemyksiä, jotka useimmiten ovat tänä päivänä aivan vääriä. Käydäänpäs läpi muutamia: Yksi eniten keskutelua herättävä aihe on öljytyypit ja viskositeetit. Viskositeetteja kävimmekin läpi aiemmassa kirjoituksessa, mutta otetaan nyt kantaa sellaiseen väitteeseen, että synteettinen ja alhaisen viskositeetin öljy, esim. 0W-40 ei pysy sisällä vanhemmissa moottoreissa vaan vuotaa lähes joka saumasta ulos moottorista. Näin ainakin villeimmät huhut Jos öljy tulee moottorista pihalle, on todennäköisesti moottorissa jotain vikaa.väittävät. Huhu on elänyt ns. esson baarin miesten legendana jo kauan ja se onkin saanut alkunsa vuosikymmeniä sitten, jolloin autojen moottoreissa tiivisteinä käytetyt kumimateriaalit pääsivät kutistumaan uudenlaisten täyssynteettisten öljyjen vaikutuksesta. Jo vuosia, ellei vuosikymmeniä tämä ongelma on tiedostettu ja materiaalit kestävät kyllä myös alhaisen viskositeettiluokan öljyt. Kuitenkin saattaa vielä joskus kuulla puhuttavan öljyistä jotka eivät pysy moottorissa…  Jos öljy tulee moottorista pihalle, on todennäköisesti moottorissa jotain vikaa.

Eräs toinen vahva uskomus on, että autossa saa käyttää vain yhtä tuotemerkkiä ja viskositeettia koko auton käyttöajan. Lisäksi uskotaan sokeasti johonkin tiettyyn tuotemerkkiin vain sen takia, että se on ollut kauan markkinoilla ja sen täytyy olla siksi hyvää. Dieselautoissa hiukkassuodatin voi tukkeentua väärästä öljystä ennen aikojaan ja vaatia sitten kalliin remontin.Murretaan tämäkin myytti. Autossasi voit käyttää minkä hyvänsä valmistajan öljyjä. Öljyn on kuitenkin aina täytettävä autosi vaatima luokitus. Voit siis valita marketin hyllyltä (jos siis vaihdat öljysi itse tai viet omat öljyt mukanasi huoltamolle) esimerkiksi Shelliä, Mobilia, Castrolia, Teboilia, Totalia, Valvolinea tai vaikkapa Nesteen öljyä jne, kunhan öljy vain täyttää autosi vaatiman luokituksen. Legendan toinen ääripää taas puolestaan sanoo, että on aivan sama mitä öljyä moottoriin laittaa, kunhan se on märkää eikä jäädy. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Nykyaikaisissa autoissa pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmät, esimerkiksi hiukkassuodatin dieselautoissa tukkeentuu väärästä öljystä ennen aikojaan ja vaatii sitten kalliin remontin. Tässäkin kohtaa pitää muistaa autonvalmistajan suositus öljylaadusta. Autonvalmistaja tietää varmasti parhaiten, onhan se koko auton suunnitellutkin.

Joskus on myös kuultu puhuttavan siitä, että öljy menisi pilalle jos sitä säilytetään liian kauan. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Kun öljyä säilytetään viileässä, kuivassa ja valolta suojatussa paikassa, se säilyy vuosikausia täysin käyttökelpoisena. Jos oletkin tee-se-itse miehiä tai naisia öljynvaihdon kanssa, niin voit huoletta ostaa öljyä vaikka tarjouksesta säilöön öljynvaihtoa varten, jos siltä tuntuu.

Myös eri öljyjen sekoittaminen keskenään aiheuttaa keskustelua. Korjaamossa käytetään tietenkin yhtä ja samaa autoosi sopivaa öljylaatua öljynvaihdon yhteydessä. Jos itse ostat ja vaihdat öljysi, niin oletettavasti ostat kerralla yhtä ja samaa öljyä. Jos jostain syystä joudut lisäämään öljyä moottorin esimerkiksi öljynkulutuksen takia, niin on suositeltavaa laittaa moottoriin samaa ainetta, kuin siellä jo on. Kuitenkaan ei ole väärin lisätä jotain toista autoosi soveltuvaa öljyä. Nykyisten öljyluokitusten mukaan kaikkien öljyjen on oltava sekoituskelpoisia, joten jos joku kivenkovaan väittää, että kaksi erilaista öljyä pilaa moottorin täysin, voit olla turvallisin mielin hänen kanssaan eri mieltä.

TARVITSETKO ÖLJYNVAIHTOA TAI MÄÄRÄAIKAISHUOLTOA?

Kilpailuta öljynvaihto tästä --> 

KATSO PALJONKO AUTOSI ÖLJYNVAIHTO MAKSAA?

Katso öljynvaihdon hinnat --> 

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.