Öljynvaihdon ABC osa A

Autosi tärkein huoltotoimenpide

Sanotaan, että moottori on auton sydän. Käytössä moottoriöljyä kuluu aina jonkin verran, suuret tai erittäin hitaat ajonopeudet kuluttavat öljyä nopeammin. Öljymäärän säännöllistä tarkastusta ei kannata laiminlyödä! Liian vähäinen öljy aiheuttaa öljynpaineen alenemisen, kun öljypumpulle ei riitä tarpeeksi pumpattavaa. Liika öljy taas voi joissain autoissa aiheuttaa sen, että kampiakseli osuu pyöriessään öljyn pintaan ja vaahdottaa öljyn. Pahimmillaan väärä öljyn määrä voi aiheuttaa moottorivaurion.

Pelkkä öljyn lisääminen säännöllisesti ei kuitenkaan riitä, vaan öljy tulisi vaihtaa mielellään vähintään kerran vuodessa tai autosta riippuen 10 000 – 30 000 kilometrin välein. Öljy sitoo itseensä moottorissa syntyviä epäpuhtauksia ja vettä. Mitä enemmän autoa käytetään, sitä nopeammin öljy ikääntyy ja sen ominaisuudet heikkenevät. Öljynvaihdossa epäpuhtaudet tulevat öljyn mukana pois ja moottori pysyy puhtaana – siksi öljynvaihto on yksi tärkeimmistä autollesi tehtävistä huolloista!

Öljynvaihdon yhteydessä on erittäin tärkeääEhdottomasti myös suodatin!muistaa myös öljynsuodattimen vaihto. Suodatin on edullinen varaosa ja se pitää moottorissa virtaavan öljyn puhtaana. Suodattimen tehtävä on yksinkertaisesti kerätä itseensä epäpuhtaudet öljystä, eli se auttaa pitämään öljyn paremmin voitelevana. Öljynvaihtovälin aikana suodattimeen kertyy sen verran epäpuhtauksia, että se on vaihdettava. 

Ammattilaisen suusta “Huonoillakin öljyillä voi vielä ajaa (jos ne vaihdetaan tarpeeksi usein!), mutta huono öljynsuodatin voi rikkoa moottorin Huono öljynsuodatin voi rikkoa moottorin kerrasta!kerrasta!”. Huonoissa suodattimissa öljy pääsee kiertämään herkemmin läpivirtausventtiilin läpi, eikä öljy suodatu. Edullisessa varaosassa ero merkkituotteen ja tarviketuotteen hinnoissa on tyypillisesti euron parin luokkaa. 

Riittävän usein tehty öljynvaihto on halvin tapa pidentää moottorin käyttöikää: käyttövarmuus eri vuodenajoissa säilyy, kun puhdas öljy voitelee moottoria. Korjaamot kyllä tietävät, mikä öljy ja suodatin on oikea juuri sinun autoosi. 

TARVITSETKO ÖLJYNVAIHTOA?

Kilpailuta öljynvaihto tästä --> 

KATSO PALJONKO AUTOSI ÖLJYNVAIHTO MAKSAA?

Katso öljynvaihdon hinnat --> 

OSALLISTU JA VOITA öljynvaihto ammattilaisen tekemänä!

Kommentoimalla tätä blogia vähintään kolmella sanalla olet mukana arvonnassa. Muista valita alla "Julkaise myös Facebookissa"! Ja kun kilpaillaan pitäähän ne säännöt olla. Voit niitä lueskella tästä. :) 

Tarvitsetko apua AutoJerryn käytössä?
Voit aloittaa palvelun käytön jättämällä
uuden tarjouspyynnön täältä >>

Jo yli 500 000 suomalaista käyttää AutoJerryä auton huoltamiseen!

Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin, katso Asiakaspalvelu-sivumme josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.